Wandel de zwerfkeienroute

Wandel de zwerfkeienroute

Afgelopen maand liep ik de gele zwerfkeienroute in Loenen. Een wandelroute van ongeveer 14 kilometer die je meeneemt door het prachtige natuurgebied van de Loenermark. De wandelroute is gemarkeerd met gele pijlen op grote zwerfkeien.

Over de zwerfkeien
Maar hoe komen de zwerfkeien hier? Deze keien zijn hier terechtgekomen door het landijs dat in de ijstijd over het gebied schoof en daarmee stenen meevoerde. Sommige van deze keien zijn wel duizenden jaren oud en hebben een bijzondere geschiedenis. 

De route
De wandelroute begint bij de parkeerplaats van de schaapskooi aan de Droefakkers in Loenen. Vervolgens loop je via een bosrijk gebied naar de Zilvensche heide en heidegebied de Valenberg, waar je kan genieten van prachtige vergezichten. Een échte Veluwe-beleving!

IJkbasis
Op de Zilvensche heide kom je een rij vreemde voorwerpen tegen in het landschap. Dit heet de IJkbasis. Het schijnt dat de Loenermark in het geologisch stabielste deel van Nederland ligt. De bodem beweegt hier nauwelijks. Daarom is deze plek gekozen als controlepunt voor (land-)meetkundige instrumenten in Noordwest-Europa. Inmiddels is, door de komst van satellietplaatsbepalingen (GPS), de IJkbasis buiten gebruik.  Nu is het een Rijksmonument, in 2019 vond restauratie plaats door Geldersch Landschap & Kasteelen.

Wilde dieren
De Loenermark is de thuishaven van edelherten en wilde zwijnen. Je zal de wildsporen van pootafdrukken en de wroetsporen zeker tegenkomen. Dit gebied is ook de thuishaven van de raaf. Deze raaf was begin 1900 bijna verdwenen uit Nederland. Inmiddels heeft de wolf ook een weg gevonden naar de Veluwe! 

De stenen bank
Onderweg kom je ook de stenen bank tegen. Deze kan je niet missen! Deze bank is aangelegd op één van de hoogste plekken van de Loenermark. Neem even lekker de tijd om te genieten van het uitzicht.

Schaapskooi
Aan het einde van de route kom je langs de schaapskooi. Breng een bezoek aan het kleine informatiecentrum. Je leest hier onder andere waar de herder en zijn kudde schapen op dat moment zijn.

Kortom, de gele zwerfkeienroute in Loenen is een prachtige wandelroute. Een aanrader voor iedereen die houdt van wandelen en de natuur! En heb je even geen zin in een lange wandeling? Kies dan de kortere variant: de witte zwerfkeienroute van 7 kilometer. 

Handig om te weten: Er is geen horecagelegenheid op de route dus neem zelf een flesje water en een broodje mee. Er zijn diverse rustplekken en picknickplekken te vinden, waar je even kunt genieten van de rust en de natuur om je heen.

Dit bericht delen