Beklim de Berkelruïne in Zutphen

Beklim de Berkelruïne in Zutphen

Ik ben dol op de oude Hanzestad Zutphen. Eén van de meest bijzondere monumenten in deze stad is de Berkelpoort, ook wel Berkelruïne genoemd. Dit is een oude stadspoort uit de middeleeuwen. Een echte must-see! Maar wat is er allemaal gebeurd op deze bijzondere plek?

Dit is het verhaal van de Berkelpoort
In de 13de eeuw ontstond er naast Zutphen een andere nederzetting, de Nieuwstad. De oude stad en de Nieuwstad werden in 1312 samengevoegd onder één stadsbestuur. De oude stad was al ommuurd. Daarom was het noodzakelijk om de Nieuwstad ook te voorzien van een stenen stadsmuur. Er werden in de stadsmuur twee waterpoorten gebouwd, één waar het riviertje de Berkel de stad binnenkwam en één waar de Berkel de stad verliet. Met de voltooiing van de Berkelpoort was de oude stad en de Nieuwstad weer veilig voor de inwoners, reizigers en handelaars.

De Berkelpoort was een verdedigingswerk met twee ronde torens en een tussenliggende brug over de Berkel. In de torentjes, de zogenaamde Arkeltorens, zaten sleuven in de muur waar vroeger de valhekken in zaten. Met de valhekken kon de stad afgesloten worden van vijanden die binnen wilden dringen. 

Over de brug loopt een weergang waarin balkgaten, schietspleten en moordgaten zijn aangebracht. Door de balkgaten kon men balken naar buiten steken waarover een plankier werd gelegd. Vanaf deze steigers bestookte men de vijand met stenen en gloeiende pek. Dit gloeiende pek was eigenlijk kokend varkensvet want pek (olie) kende men toen nog niet. Werd het te gevaarlijk op de steigers dan kropen ze door de moordgaten terug, achter de muur en trokken ze de balken terug om vervolgens de moordgaten af te sluiten met luiken. 

Toegankelijk voor publiek
Vandaag de dag is de poort een populaire toeristische attractie en een geliefd onderwerp voor fotografen. Vanaf april 2023 is de Berkelruïne elke laatste zondag van de maand (koopzondag) tussen 13.00 en 17.00 uur gratis toegankelijk voor publiek. De monumenten gidsen van het Gilde vertellen je de geschiedenis en geheimen van de Berkelruïne. In de eerste maand trok de poort al honderden bezoekers! Wanneer ga jij de Berkelruïne beklimmen?

Dit bericht delen