De 5 mooiste plekjes in Zutphen

De 5 mooiste plekjes in Zutphen

Hanzestad Zutphen is net een openluchtmuseum. Een stad met een grote geschiedenis, kerktorens, stadsmuren en monumentale panden. Er valt zoveel moois te zien! Een aantal monumenten zijn zelfs gratis toegankelijk voor publiek.

1. Sint Walburgiskerk

Eén van de grootste eyecatchers is de Sint Walburgiskerk. Een prachtige kerk die al van veraf te zien is. De kerk stamt uit de 13e eeuw en geldt als één van de 10 grootste en mooiste kerken in Nederland.

Wat deze kerk zo bijzonder maakt?
– De kerk heeft twee librijes; waaronder één van de laatste kettingbibliotheken in Europa.
– Het beroemde Henrick Baderorgel met zijn prachtige renaissanceklanken en zijn laat-barokke toevoegingen behoort het tot de fraaiste orgels van Nederland.
– En de prachtige kaarsenkroon; één van de zes Jeruzalemluchters die nog in Europa te vinden zijn hangt in het koor.

2. Berkelruïne / Berkelpoort

De Berkelpoort is een waterpoort en onderdeel van de Zutphense stadsmuur en gelegen aan de oostelijke rand van het stadscentrum, over de kleine rivier de Berkel. De poort werd in de 14e eeuw gebouwd om de twee nederzettingen aan beide zijden van de Berkel met elkaar te verbinden.

Leuk om te weten:
– Bezoekers kunnen onder begeleiding van een gids de 700 jaar oude ruïne van bovenaf bewonderen en genieten van het uitzicht over de Berkel. Op de koopzondagen van april tot oktober is de Berkelruïne gratis toegankelijk.
– Hier vind je ook de aanlegplaats van de fluisterbootjes!

3. Drogenapstoren

De Drogenapstoren, oorspronkelijk de Saltpoort (zoutpoort) genaamd, is gebouwd in 1444-1446 als stadspoort van Zutphen. In 1555 betrok stadsmuzikant Thonis van Grol de toren. Thonis had een bijnaam, ‘Drogenap’ Hij woonde in de toren en was zo in staat alarm te slaan wanneer de vijand in zicht kwam.

Leuk om te weten:
– In 1999 is er een standbeeld van Thonis ‘Drogenap’ geplaatst bij de toren. De holle sculptuur biedt bezoekers de mogelijkheid om in letterlijk ‘in de huid’ van Thonis Drogenap te kruipen.
– De toren heeft ook nog dienst gedaan als gevangenis. Ook nu zijn er nog steeds de tralies voor de ramen aanwezig.

4. Bourgonjetoren

De Bourgonjetoren maakt onderdeel uit van de oude stadsmuren die Zutphen moesten beschermen tegen indringers. De toren is in 1457 gebouwd om de stad te beschermen tegen de bedreiging door de hertog van Bourgondië.

Leuk om te weten:
– De toren is elke zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur te bezoeken. Gidsen van het Gilde Zutphen laten belangstellenden dan de binnenkant van de toren zien.
– De toren is twaalf meter hoog en heeft muren van wel vier meter dik.
– Het koepeltje dat nu bovenop de toren staat is in 1741 toegevoegd. Baron van Heeckeren, die in het grote huis ’t Waliën direct achter de toren woonde, kreeg toestemming om een theekoepeltje op de toren te bouwen.

5. Oude Stadhuis / Burgerzaal

Het Oude Stadhuis van Zutphen, het vroegere Raadhuis of Schepenhuis, is een prachtig gebouw met fraai beeldhouwwerk aan de gevel. Het complex op de hoek van het ‘s-Gravenhof en de Lange Hofstraat, is samengesteld uit verschillende onderdelen. Het oorspronkelijke middeleeuwse deel bestaat uit drie evenwijdige hallen, die deels stammen uit de 14e eeuw en in de 15e eeuw grondig verbouwd werden. De Burgerzaal maakt deel uit van het oude stadhuis van Zutphen. Het prachtige pand aan de Lange Hofstraat 4 heeft in de loop der jaren dienst gedaan als vleeshuis, schepenbank (rechtbank), gevangenis en boterhal.

Leuk om te weten:
– De burgerzaal is opengesteld voor het publiek op donderdag t/m zondag van 13 tot 17 uur. Van januari t/m maart echter alleen op zaterdag en zondag. De toegang is gratis.
– De gidsen van het Gilde vertellen je graag meer over de geschiedenis van dit pand.

Tip: Stadswandeling Historisch Zutphen

Er zijn nog veel meer mooie plekjes in Zutphen. Met de stadswandeling Historisch Zutphen maak je kennis met de rijke geschiedenis van Zutphen. Aan de hand van een zorgvuldig uitgestippelde route ontdek je sporen uit het verleden. Vestingwerken en eeuwenoude gebouwen uit verschillende tijdperken worden beschreven in de wandeling. Een goede start om Zutphen te leren kennen. De stadswandeling is te koop bij het VVV aan de Zaadmarkt in Zutphen.

Dit bericht delen