De top 5 paarse heide hotspots

De top 5 paarse heide hotspots

In augustus is paars de kleur van de paarse heide die in bloei staat. En waar kan je dit nu beter zien dan op de Veluwe! Speciaal voor de liefhebbers heb ik een top 5 lijst samengesteld van de mooiste plekken met paarse heide. Welke plek ga jij bezoeken?

1. De Posbank

Dit is dé plek waar fotografen tijdens zonsopgang en zonsondergang de paarse heide vastleggen. De Posbank is het hoogste punt in Nationaal Park Veluwezoom. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over de heidevelden. En als jij hier een mooie wandeling wilt maken, dan adviseer ik de wandelroute van 5 kilometer van natuurmonumenten.

2. Loenermark

Het landschap Loenermark wordt beheerd door het Geldersch Landschap & Kastelen. De Loenermark kent uitgestrekte bossen en glooiende heidevelden.  En je vindt in dit natuurgebied een bijzondere schaapskooi. Elke ochtend staat er aangegeven waar de schaapskudde aan het werk is. Wandeltip: de gele zwerfkeienroute van 13,5 kilometer neemt je mee over de Zilvense heide en Loenense heide. Je kan de route hier gratis aanvragen. Het is echt meer dan de moeite waard!

Extra tip : Op zaterdag 19 augustus kan je mee met de excursie Paarse Pracht. Samen met de boswachter loop je over de paarse heide en hoor je alles over dit mooie landschap! Je kan je aanmelden via GLK.

3. Deelerwoud

Het Deelerwoud is echt nog een oase van rust. Het is een stuk rustiger dan De Hoge Veluwe en Veluwezoom. Je kan daarom zo maar oog in oog staan met een wild zwijn, damhert of edelhert. Ook hier vind je het typische Veluwe-landschap met heidevelden. Met de wandelroute Deelerwoud (9 kilometer) van Natuurmonumenten kom je langs twee heidevelden; de grote heide en de kleine heide. Vergeet niet een selfie met de paarse heide te maken! Bekijk hier de wandelroute.

4. De Empese en Tondense heide

Iets minder bekend is dit natuurgebied vlakbij de dorpjes Empe en Tonden. In 1929 kocht Natuurmonumenten deze twee heidegebieden om ze te redden van de ontginning: de Empese en Tondense heide. Toen was het gebied nog 54 hectare groot, inmiddels is het uitgegroeid tot 260 hectare natuurgebied! Geniet van water, bloemen, bijzondere dieren, zandpaden én heide. Bekijk hier de wandelroute door dit prachtige natuurgebied.

5. De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een geliefd park bij veel binnenlandse én buitenlandse toeristen. Het staat bekend om het veelzijdige landschap, het Kröller Müller museum en het jachthuis van de oude bewoners Anton en Helene Kröller Müller. Omdat dit park zo groot is kan je dit het beste per fiets verkennen. Je kan gratis witte fietsen gebruiken tijdens jouw route door het park. Er is ruim 40 kilometer aan fietspaden! Al fietsend kom je langs alle landschapstypes8re; loof- naald- en gemengde bossen, over natte en droge heidevelden en door stuifzandlandschappen. Tip: Op 19 en 20 augustus krijg je de unieke kans om je eigen bosje heide te knippen op De Hoge Veluwe. Dit mag je ook mee naar huis nemen. Meer info vind je hier.

Dit bericht delen