B&B Stories

B&B Stories
over het reilen en zeilen van de B&B en meer…

Vakantie!

Ik ben dol op reisprogramma’s. Daar kan ik zo heerlijk bij wegdromen… Vroeger keek ik graag naar ‘Floortje naar het einde van de wereld’. Elke aflevering trok zij naar een afgelegen bestemming waar zij mensen bezocht die een bijzonder bestaan leidden. Tegenwoordig kijk in naar ‘Reizen Waes’ waarbij de Vlaamse avonturier Tom Waes een aantal grote wereldsteden bezoekt. Een van de wereldsteden die hij bezoekt is Dubai. Alles in Dubai is over the top, luxe en rijkdom. Zo vind je hier het hoogste gebouw (Burj Khalifa) in de wereld, het grootste indoor aquarium ter wereld, de grootste shopping mall in de wereld, één van de weinige 7-sterren hotels in de wereld, de grootste en duurste fonteinenshow ter wereld, de duurste jachten en meest indrukwekkende sportauto’s. Moet ik nog meer vertellen?

Ik kijk reikhalzend uit naar deze aflevering omdat wij vorige maand onverwacht 48 uur in Dubai mochten doorbrengen vanwege een gemiste vlucht. Dat was niet verkeerd kan ik je zeggen!

Wat vroeger klein begon….

Je zou het niet denken maar wist jij dat er best wel een aantal overeenkomsten zijn tussen wereldstad Dubai en onze mooie regio Veluwe(-zoom)?

Wij hebben allebei een rijk verleden als handelsstad. Zo groeide Zutphen in de Middeleeuwen uit tot een succesvolle handelsstad. De kooplieden uit Nederland, Duitsland en plaatsen rond de Oostzee richtten een Hanzenetwerk op. Dit samenwerkingsverband zorgde voor een bloeiende economie en de Hanzesteden zoals Zutphen en Doesburg werden machtige handelscentra. Dubai begon vroeger als klein vissersdorpje en werd met de handel in parels en goud een belangrijke handelspoort voor het hele Golfgebied. Toen er in 1966 ook olie werd gevonden groeide Dubai uit tot de meest levendige economie ter wereld.

Nog een overeenkomst is de toeristische sector. Zowel de Veluwe(-zoom) als Dubai zijn erg geliefd bij toeristen. De Veluwe staat al een paar jaar op nummer 1 bij de toeristen. Als wij naar de cijfers van Provincie Gelderland kijken zien we 3,1 miljoen binnenlandse vakanties, 16,4 miljoen overnachtingen van Nederlanders, 743.000 buitenlandse gasten, 4 miljoen dagtochten vanuit Duitsland en 502.000 binnenlandse zakenreizen. Dit zijn best mooie aantallen, nietwaar? En Dubai? Zij telden in 2018 maar liefst 15,9 miljoen toeristen, waarvan 140.000 uit Nederland.

Genoeg! Er zijn ook voldoende verschillen te benoemen. 

Zij hebben woestijn
Zij hebben olie
Zij hebben de hoogste toren Burj Khalifa
Zij hebben de zee
Zij hebben shopping malls
Zij hebben wolkenkrabbers
Zij hebben kamelen
Zij hebben het grootste aquarium
Zij hebben altijd zon
Zij hebben 7-sterrenhotel Burj Al Arab

Wij hebben de bossen en heide
Wij hebben wind- en zonne-energie
Wij hebben uitkijkpunt de Posbank
Wij hebben de IJssel
Wij hebben authentieke winkeltjes in Zutphen
Wij hebben de toren van de Sint Walburgiskerk
Wij hebben herten en reeën
Wij hebben Burger’s Zoo Ocean
Wij hebben ook wind, regen en sneeuw
Wij hebben B&B Lovenem in Leuvenheim

Hoe mooi en avontuurlijk het op andere plekken van de wereld ook mag zijn, toch ben ik helemaal op mijn plek in Leuvenheim op de Veluwe. Deze plek zou ik voor geen goud willen inruilen. 

Ik sluit mijn computer af, trek mijn laarzen aan en wandel met de hond naar het bos achter Huis Den Bosch. Ik neem het tweede pad naar de Leuvenheimse beek en sta even stil bij het weiland. De zon schijnt op mijn gezicht, de vogels zingen hun lied en ik zie in de verte een haas wegrennen. Daar wil Tommie natuurlijk graag achteraan. Ik word bijna meegesleurd door zijn enthousiasme. Dit is onze plek. Wat is het fijn om weer thuis te zijn! Home sweet home.

Dit bericht delen