Oorlogsmusea en monumenten

Airborne museum ‘Hartenstein’ in Arnhem
Hier komen verhalen tot leven van Britse, Poolse en Duitse militairen. Het monumentale pand was tijdens de Slag om Arnhem (1944) het Britse hoofdkwartier. Bekijk de collectie authentieke wapens, documenten en beelden maar ook de Airborne Experience. Alle zintuigen staan op scherp want je want je letterlijk midden in de strijd!

Informatiecentrum ‘Slag om Arnhem’ in Arnhem
Zes kilometer ten oosten van het Airborne Museum ligt de brug over de Rijn die het einddoel was van de Operation Market Garden. Hier zie je unieke beelden en geluidsfragmenten van getuigen: burgers evenals Geallieerde en Duitse militairen. Zij vertellen wat ze hebben gezien, gehoord en beleefd in die gruwelijke septemberdagen van 1944.
** In maart 2017 opent het nieuwe paviljoen Slag om Arnhem. Dit nieuwe onderkomen plaatst de bezoeker (door middel van een 3D bril) midden in de bittere gevechten tussen de Britse en Duitse troepen rond de Rijnbrug in september 1944.

Nationaal Ereveld in Loenen
Op het Ereveld vindt men naast de graven van gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog vooral ook de graven van verzetsmensen, dwangarbeiders, joden, krijgsgevangenen, onderduikers en sinds de jaren ’80worden er ook militairen en burgers (her)begraven die omgekomen zijn tijdens humanitaire en vredesmissies. Hier vind jaarlijks de herdenking plaats.
Tip: Informeer ook eens naar de wandeling over het Ereveld. Ervaren verhalenvertellers staan dan stil bij de graven en de verhalen die achter die stenen verborgen liggen.

De Woeste Hoeve
In de nacht van 6 op 7 maart 1945 werd bij de buurtschap Woeste Hoeve per ongeluk een ‘aanslag’ gepleegd op Hanns Albin Rauter, de hoogste Duitse politie-generaal en hoofd van de SS in Nederland. Het was duidelijk dat de Duitsers het er niet bij zouden laten zitten. Er werden op 8 maart 1945 in totaal 274 mannen gefusilleerd. De grootste vergeldingsactie vond plaats bij de Woeste Hoeve. Hier werden werden 117 mannen gedood. Bij de Woeste Hoeve vind je het herdenkingsmonument.