Weekendje Zutphen

Vaak denk je bij een weekendje weg of stedentrip aan één van de grote wereldsteden zoals Londen, Parijs of New York. Maar tijdens een citytrip dichtbij huis valt ook al heel wat te beleven en ontdekken. Wat denk je van een weekendje weg Zutphen?

De geschiedenis van Hanzestad Zutphen

Zutphen kent al een lange geschiedenis. Toen Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpjes waren hadden Zutphen en de andere Hanzesteden zich al ontwikkeld toch belangrijke handelscentra. Hanzesteden hadden een belangrijk samenwerkingsverband. Door samen te werken konden deze steden goedkoper werken en in elkaars gezelschap veiliger reizen tegen piraten. Je ziet tegenwoordig nog veel terug van de oude Hanzestad, denk aan de oude stadsmuren, poorten, torens, oude pakhuizen, hofjes en kerken.

Zien en doen in Zutphen

Zutphen is zeker de moeite waard! Ontdek de mooiste plekjes tijdens één van de vele stadswandelingen. Onder leiding van een gids kom je op bijzondere plaatsen. Maar je kan Zutphen natuurlijk ook op eigen houtje verkennen. Bekijk Zutphen vanaf het water met de fluisterboot over de Berkel. De schipper vaart door de grachten langs monumentale panden en vertelt over de rijke geschiedenis. Of bekijk de oude Hanzestad vanuit de paardentram.

Winkelen in Zutphen

Shoppen is hier extra fun vanwege de authentieke winkeltjes. Geen grote ketens maar juist unieke winkels, originele giftshops en eigentijdse boetiekjes. Veel bloggers en vloggers gingen je al voor en ontdekten het bijzonder originele winkelaanbod van Zutphen.

Musea in Zutphen

In de binnenstad waan je jezelf nog in de middeleeuwen. Het is dan ook niet verrassend dat er nog veel bezienswaardigheden zijn, zoals Musea Zutphen (Het Stedelijk Museum en Museum Henriette Polak). Maar ook museumwinkel het Snoepje en Stadsbrouwerij Cambrinus zijn uniek in hun soort. Een bezoek aan Zutphen is niet compleet zonder een kijkje te nemen in de Sint Walburgiskerk en de bijbehorende Librije aan het ’s Gravenhof. Deze kerk behoort tot de Top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten. En wist je dat je in de zomermaanden de hoge Walburgistoren kan beklimmen? Het uitzicht is adembenemend!

Restaurants in Zutphen

Sluit de dag af met een heerlijk diner in één van de vele restaurants in het centrum. Bij Vaticano geniet je van de traditioneel bereide gerechten uit de Italiaanse keuken en ‘Bij Chiel’ ligt het accent op ambachtelijk klassiek Franse vis- en vlees seizoensgerechten. Of eindig de dag in stijl bij ‘Bij d’n Open Haard’. Dit restaurant is gespecialiseerd in Middeleeuwse in oud-Europese gerechten. Leuk om te weten: De bediening loopt in middeleeuwse kledij en de gerechten worden geserveerd in aardewerk servies.

En wil je nog meer beleven? Vergeet dan vooral niet even langs het VVV aan de Houtmarkt 75 te lopen. Zij hebben nog veel meer leuke tips om jouw bezoek aan deze Hanzestad compleet te maken. Wanneer boek jij je weekendje weg in Zutphen?