B&B Story : Hoe overleef ik…

… 5 dagen zonder smartphone

Een smartphone is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. WhatsApp, Social media, internetbankieren of even snel je mail checken, het kan allemaal. Zelf gebruik ik de smartphone dagelijks. Zo krijg ik een melding wanneer er een nieuwe reservering voor de B&B binnenkomt. Dat vind ik heel handig omdat ik zo snel kan reageren naar de gasten. Verder maak ik altijd foto’s voor Facebook. Tja, ik vind het gewoon erg leuk om gasten te laten zien wat ze hier kunnen beleven in de omgeving! En laatst heb ik nog een workshop gevolgd: ‘ Filmen en monteren met je smartphone’. Dit stond al een tijdje op mijn wensenlijstje en dus heb ik het nu maar eens gedaan.

De rit van mijn dromen

Wat ook op mijn wensenlijstje stond, was een tochtje met de Veluwescooter. Een elektrische scooter waarmee je de Veluwe kan ontdekken. Dus toen mijn zus uit België deze zomer naar Leuvenheim kwam was dit een mooi moment om deze scooters te huren. Zogezegd, zo gedaan. Met twee gezinnen op pad. Vooraf had ik al een mooie route uitgezocht, via Rheden langs de Giesse Plas naar Doesburg  (even een terrasje pakken) en door Havikerwaard weer terug naar Nationaal Park Veluwezoom.

Het grote ongeluk

Zoals altijd in een groep heb je de snelheidsduiveltjes die graag vooroprijden, de volgers die gewoon lekker meerijden en de verstandige oplettende mensen die alles een beetje overzien. En waarom hebben de mensen die voorop rijden nooit een routekaart mee?! 

In volle vaart bleef iedereen rechtdoor rijden terwijl het bordje van knooppunt nummer 15 toch echt naar links wees. Ik riep naar de groep voor ons maar het mocht niet baten. Zij hoorden niets. Ik wilde nog extra gas geven maar de scooter kan niet sneller dan 27 kilometer per uur (wat eigenlijk ook hard genoeg was).

En toen…. toen gebeurde het grote ongeluk. Klets boem… mijn telefoon viel op het asfalt. Ik hoorde mijzelf roepen: “Neeeeeee”. Maar dat was natuurlijk al te laat. Er was geen redden meer aan. Mijn telefoonscherm was total loss. 

De eerste middag zonder telefoon

Thuis bij de borrel voelde ik de eerste ‘mismomenten’. Iedereen dook even in zijn mobieltje om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Mijn zus vroeg mij om die foto door te sturen waar wij samen op stonden. Dat ging natuurlijk niet! En het online bestellen van de pizza’s lukte ook niet. Dus heb ik de laptop maar opgestart.

Dit grote ‘mismoment’ herhaalde zich nog een paar keer in de middag en avond. Het viel mij nu pas op hoe vaak ik en wij allemaal even op ons mobieltje kijken.

Dag 2 – een kleine tegenvaller

Het werd een prachtige dag. Even lekker wakker worden, kopje koffie drinken en dan aan het ontbijt. Daar werden de mobieltjes alweer gepakt. Instagram hier, snapchat daar, nu.nl en de weer-app werden geraadpleegd. En ik? Ik zat te luisteren naar alle verhalen, nieuwsberichten en weetjes die met mij gedeeld werden. Maar kom op, in de benen! Ik had een missie voor vandaag, namelijk een nieuw schermpje voor mijn telefoon. 

Kleine tegenvaller: In de winkel werd mij duidelijk dat zij de schermpjes niet op voorraad hadden. Het moest besteld worden en het zou er dinsdag pas zijn. 

Dag 3 – afkickverschijnselen

Misschien komt het omdat het een zondag was. Maar tijdens zo’n rustige dag zijn de afkickverschijnselen het grootst. Is het de ‘Fear Of Missing Out’? En wat mis ik nu precies zonder mobieltje wat niet op een andere manier opgelost kan worden? Ik besloot om lekker buiten het gras te maaien. Zo kon ik het grote gemis langzaam loslaten.

Dag 4 – alles went

Het was maandag. Ik had even een vast moment uitgekozen om op mijn laptop de mail te checken. Heerlijk om de boel daarna lekker los te laten en bezig te zijn met de B&B, de gasten en de dagelijkse beslommeringen. Er waren zelfs momenten dat ik helemaal niet meer aan het gemis van mijn mobieltje dacht!

Dag 5 – de grote dag!

Als een kind zo blij! Vandaag kon ik mijn mobieltje weer ophalen. Ik merkte dat ik nu een stuk minder op mijn telefoon keek. Ik had de afgelopen dagen ervaren dat er best ‘leven zonder mobiele telefoon’ mogelijk was. En dat het een stuk rustiger was, wanneer je niet zo vaak op je schermpje kijkt!

Misschien moet ik na deze ervaring toch maar eens overwegen om een Socialbox aan te schaffen voor onze B&B-gasten. Dit is een houten kistje waarin gasten hun telefoon stoppen, zodat ze écht offline zijn. Zo komen ze lekker los van alle daagse beslommeringen én hun telefoonverslaving.