Blog – zingeving een vakantietrend of niet?

Laatst las ik een artikel over de vakantietrend van 2019. Altijd leuk om de nieuwste trends
te lezen en vooral om te kijken of de trends herkenbaar zijn. Zo las ik over vakanties met de focus op vrijwilligerswerk, samen de grote hoeveelheid plastic opruimen en ruimtereizen. Dat klinkt allemaal erg mooi, maar hoeveel vakantiegangers zijn hier nu echt mee bezig?

Duurzame vakanties?
Vorig jaar was ‘duurzaamheid’ één van de vakantietrends. Er zal zeker een groep kiezen voor bewust duurzame vakanties , het minimaal belasten van het milieu en het reduceren van CO2 uitstoot. Ik zie bij onze gasten toch ook een heel ander beeld. De verwarming staat nog op 22 graden terwijl niemand aanwezig is of lampen blijven de hele nacht branden. Duurzaamheid op vakantie werkt pas wanneer men thuis ook duurzaam is.

Nieuwe vakantietrend
Een trend die ik wel bij onze gasten zie maar die niet in de lijst van vakantietrends voorkomt is ‘zingeving’. Dit klinkt misschien wat zweverig maar eigenlijk zijn heel veel gasten hier mee bezig. Ieder op zijn eigen manier. Zo kwam ik deze zomer jonge mensen tegen die besloten te emigreren naar Nieuw Zeeland. Weg van het drukke en gejaagde leven in Nederland. En hoeveel gasten vertellen mij niet dat ze op zoek zijn naar een nieuwe baan maar eigenlijk niet goed weten wat ze nu echt willen. En iedereen hoopt tijdens de vakantie de rust te vinden en antwoorden te krijgen op deze prangende vragen.

Zelfreflectie
Vakantie is misschien wel bij uitstek hét moment voor zelfreflectie. Want hoe fijn is het om je vrije tijd in te mogen vullen met die dingen waar je blij van wordt. En zijn wij buiten de vakanties om wel voldoende bezig met ‘dingen waar wij blij van worden’? Op welke manier wil jij je leven invullen? Wat zou je doen wanneer je de loterij zou winnen? En waarom zou je dit niet nu al gaan doen?

Het roer om!
Zelf heb ik twee jaar geleden het roer omgegooid, van een drukke fulltime baan in de financiële sector naar een eigen B&B. En hoewel ik drukker ben dan ooit, weekenden, vakanties en feestdagen ook werk, geeft het mij enorm veel voldoening. Hier word ik blij van! En dat is mijn doel in het leven.

Zoektocht
Niet alleen mijn familie en mijn gasten zijn bezig met zingeving. Mijn overbuurvrouw Tineke Veenstra helpt, met haar bedrijf Kernkracht 10, mensen met de zoektocht naar zingeving. Zij coacht niet alleen mensen van baan naar baan maar zet haar cliënten echt volledig in hun kracht. Zo zie je opeens zingeving overal om je heen.

… Dus heb jij je wel eens afgevraagd wat jij nu echt zou willen doen in het dagelijks leven? Ik geloof dat meer dan 50% van mijn lezers hier de afgelopen drie jaar mee bezig is geweest. Daarom ben ik van mening dat ‘zingeving’ een echte vakantietrend is. Of toch niet? Want zingeving is niet iets van het laatste jaar. Het bestaat eigenlijk al een hele lange tijd. Je moet er alleen maar even de tijd voor nemen…

Een gezond, gelukkig en zinvol 2019!